Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Esti intr-o relatie nepotrivita?

Esti intr-o relatie nepotrivita?

 

Tentatia a fost sa folosesc termenul de toxic dar pentru mine are o conotatie incarcata de negativism si ma duce cu gandul la ceva ce provoaca mult rau iremediabil. As prefera sa spunem relatii nepotrivite, aflate intr-un moment nepotrivit sau intr-o combinatie nepotrivita. O astfel de abordare, creeaza deschiderea catre oportunitatea de a analiza si de a concluziona daca mai este ceva de facut in acea relatie. Incercand sa clarificam ceea ce se intampla in acea relatie exista o sansa ca macar unul din doi sa fie bine sau poate chiar relatia in sine sa se schimbe intr-una de crestere reciproca.

Relatia nepotrivita (toxica, dupa cum o denumesc unii), este acea relatie ce te impiedica sa cresti, sa te dezvolti firesc, sa evoluezi singur sau impreuna cu partenerul. Este acea relatie in care nu poti fi tu insuti, nu poti constientiza,exprima si trai propriile sentimente autentice in acord cu propriul sine deoarece esti perturbat de persoana cu care te afli in relatie. Cand ceea ce trezeste celalalt in tine sunt emotii negative, ce produc suferinta. Cand iti abandonezi propria persoana, propriile vise in favoarea celuilalt si acest fapt te face sa fii trist. Orice compromis care in urma lui lasa regrete. Atunci cand doar daruiesti si nu primesti nimic in schimb desi ti-ai fi dorit sa fi primit. Cel important indiciu este nefericirea ce te insoteste in marea majoritate a timpului atunci cand esti in acea relatie.

Inainte de a ne decide sa catalogam relatia noastra fiind nepotrivita, si eventual sa renuntam la ea, as recomanda sa aruncam o privire mai atenta asupra ei. Daca ar fi sa aduc o metafora in discutie,as aduce una pragmatica si anume cea a mpsiholog-cuplu-furieedicamentelor. Orice substanta chimica de tipul medicamentelor are rolul ei benefic dar daca este utilizata neadecvat, in cantitati nepotrivite sau la orele gresite, poate deveni toxica. La fel, si relatia dintre doua persoane se poate transforma intr-una daunatoare celor doi daca nu se respecta granitele celuilalt, daca nu se acorda libertatea necesara fiecaruia de a fi in forma lui naturala, daca se abuzeaza de roluri, daca se trece pe locul secund iubirea si primeaza doar interesul unuia. In concluzie, tot ceea ce constituie un abuz sau o neglijenta poate transforma relatia. Este usor a spune ca celalalt greseste dar mai greu a te privi cu atentie pe tine. Nu a te acuza, ci indeoasebi a recunoaste ce te-a adus in acea intalnire dintre acele suflete. Cand ne apropiem de cineva exista diferite motive pentru care suntem atrasi de acea persoana. Poate fi nevoia de iubire, poate fi asemanare dintre cei doi, regasirea propriei persoane in celalalt,poate fi scopul comun pe care in au, poate fi modul identic de a pasi prin lume, poate fi iubirea in forma ei pura si simpla, fara foarte multe explicatii.

Intrebari ce-ti pot aduce raspunsuri neasteptate daca ti le adresezi:

Ce iti doresti cu adevarat in acel moment, cum ai vrea sa fie sau sa nu fie relatia. Cat din ceea ce-ti doresti faci, cat ai abandonat din visele tale, cat te simti sprijinit? Cat din ceea ce se intampla in relatie provoci sa se intample? In tot ceea ce ni se intampla avem un rol. Care este rolul tau din acest moment, cu ce contribui la mentinerea acestei relatii in aceasta stare? Ce beneficii am eu din aceasta relatie de mai sunt in ea? Ce primesc de la celalalt, ce mi-as dori sa mai primesc?

Nu consider ca,daca, cei doi au dorinte diferite( de genul a avea sau nu copii) relatia devine toxica atat timp cat fiecare din cei doi respecta dorinta celuilalt, face compromisuri in masura in care se simte comfortabil si gaseste motivatia de a pastra relatia, sa ramana in ea. Dorintele diferite ale partenerilor provin din educatia, experientele si credintele fiecaruia, propria structura interioara ce rar seamana foarte bine cu a partenerului. Atunci cand nu intelegem ca cel de langa noi are propriul mod de a privi lumea si actioneaza in consecinta, apar conflictele si neintelegerile.

Raspunsuri pline de sens  va doresc!

 

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.