Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

De ce avem nevoie de cochetarie

De ce avem nevoie de cochetarie

20160607_133818Daca e sa ne referim la definitia cuvantului cochet pe care o gasim in Dex,o persoana cocheta este cea  care caută să placă (unei persoane de sex opus) mai ales printr-o îmbrăcăminte îngrijită, elegantă, printr-un comportament atrăgător. Este persoana care exprimă, trădează cochetăriesi care are un aspect plăcut, îngrijit. Putem intelege ca, cochetaria este acel comportament astfel modelat incat sa atraga din partea celorlalti aprecieri si aprobari, este o solicitare de atentie si o modalitate de cucerire.

Sunt doua aspecte ce pot fi luate in considerare atunci ne referire la cochetarie: aspectul fizic si comportamentul. Putem fi cochete atat prin infatisarea noastra dar si prin atitudinea manifestata mai ales fata de persoanele de sex opus.

Important este sa ne adresam intrebarea de ce suntem atrasi de cochetarie: pentru noi, emotia din noi sau pentru ceilalti, reactiile lor? Este nevoia noastra de frumos in viata noastra sau este nevoia de a fi acceptate si admirate?Starea de bine ne-o alimentam, singuri sau o conditionam de raspunsul celorlati vis a vis de noi?

De ce avem nevoie de cochetarie ?

Cand avem o dispozitie usor trista, depresiva, daca am avut o zi incarcata sau daca zilele ce abia au trecut au purtat cu ele emotii negative, atentia acordata propriei persoane prin mici rasfaturi ale propriei persoane, ne poate relaxa si aduce o stare interioara de bine.

Mentinerea interesului partenerului mai ales daca este o relatie de lunga durata in care in timp se poate instala monotonia, obisnuinta se poate realiza printr-un corp ingrijit, o atentie acordata felului in care ne imbracam si un comportament atragator.

Cand ceea ce vedem in oglinda ne face si noua insine placere, acest lucru contribuie la construirea unei imagini de sine pozitive, la o stima de sine ridicata si la o stare emotionala echilibrata.

Cu ajutorul cochetarie se pot masca unele defecte, se pot compensa astfel incat persoana in cauza sa nu fie complexata de ele, sa nu aiba complexe de inferioritate.

Ajuta la o relationare mai facila, o initiere de relatie mai buna. De obicei primul contact este cel fizic, infatisarea. Prima bariera este aspectul fizic si abia apoi comportamentul. Nu avem cum sa-l cunoastem pe cel din fata noastra, ceea ce este el in esenta lui de la o prima intalnire. Dar, daca la prima intalnire am considerat ca persoana ce abia am cunoscut-o este atragatoare,placuta in infatisare dar si atitudine, ii putem acorda si o a doua sansa in care sa o cunoastem mai bine.

Cand putem fi cochete?

Daca ne simtim bine fiind cochete, daca nu este o corvoada a fi preocupate de imaginea noastra putem fi oricand si oriunde.

Cand ceea ce vedem in oglinda ne face si noua insine placerere si ne cucerim pe noi insine in primul rand.

Daca ne regasim in a fi cochete si nu depindem de aceasta stare pentru a fi fericite. A fi cocheta sa fie un rezultat al constructiei noastre interioare si nu o conditie a fericirii noastre.

Societatea , cultura poporului din care facem parte impune anumite norme in ceea ce priveste conduita, aparitia in public, etc. astfel ca in fiecare tara, cochetaria poate avea o alta definitie. Incadrarea in aceste norme ne ajuta la o integrare buna in societate, la o viata sociala mai buna. Fiecare este liber sa-si construiasca propriul concept de a fi cochet si sa-l aplice in acord cu ceea ce simte si gandeste.

Sa ai o stare de bine, un zambet din suflet pe fata, o sansa pentru fiecare, o disponibilitate pentru tine dar si pentru ceilelati poate fi tot o cochetarie. Exteriorul ingrijit poate reflecta interiorul si sa fie un tot unitar astfel incat atunci cand ceilalti vor cunoaste in profunzime persoana din fata lor, sa descopere un suflet frumos in armonie cu o persoana cocheta.

Autor: psiholog Bajan Valentina

 

 

 

 

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.