Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Lacrimi

Lacrimi

     Sunt zile in care lacrimi curg lin sau tasnesc, din sufletele ce mesteresc alaturi de mine la propriile lor minti si suflete. Suntem noi trei: eu, persoana din fata mea si lacrimile. Si noi trei, rescriem o poveste a experientelor de viata ale acelui suflet. Cum rescriem? Prin eliberarea lacrimilor din barajul impus de norme, de credinte, de suferinta, de alegeri. Prin reinterpretare, resemnificare, acceptare, iertare sau sustinere a ceea ce a provocat nevoia de a plange.

Desi, in general, cand auzim ca cineva plange, avem tendinta de a ne intrista, lacrimile pot fi primavara eliberarii de tristete, durere, tensiune. Avem in noi tendinta de a ne abtine de a plange fiindca putem parea sensibili, slabi, fiindca asa am fost invatati. In copilarie nu de putine ori, majoritatea dintre noi a auzit de la cei din jur: “nu plange, fii puternic”, “nu te smiorcai atat”, “barbatii nu plang”, “plangi ca o baba”, “nu vreau sa te aud/vad plangand” si exemplele pot continua. Ca si cum nu este in regula ce simtim, nu ni se da acceptul sa traim durere sau tristetea din noi, de parca am putea anula experienta si interpretarea noastra din acel moment. Ne punem capac emotiilor din noi si le obligam sa mai stea un timp pe acolo. Le spunem sa mai astepte putin pentru a nu crea o impresie proasta celor din jur, pentru a nu-i supara sau impovara pe cei de langa.

Dar pana cand? Cat timp sa mai poata curge in interior si fara sa provoace rani?  Rolul lor este de eliberare a noastra din stransoarea emotionala in care ne aflam si isi pot exercita acest rol doar daca le lasam sa curga pe obraji si nu doar in suflet.

Lacrimile au darul si puterea de a alina si a imprastia din nori gri sau negri din suflet. Ele curata si lasa locul liber pentru a se ivi noi trairi, experiente, orizonturi emotionale.

Desi poate parea ciudat, ma bucur cand cei cu care lucrez plang. Ma bucur deoarece stiu ca mi-au acordat onoarea de a fi martora la procesul lor de eliberare si de reintalnire cu trecutul si prezentul lor. Ma bucur fiindca stiu ca atunci cand se vor ridica si vor pleca, vor lasa in urma lor o parte din ei si din suferinta lor.

Sunt zile in care lacrimile curg si spun o poveste ce va avea acea parte de o incheiere ce se lasa asteptata. Sau, vor inchide o rana ce inca sangera. Sau, va aduce constientizarea acolo unde nu era. Sau va deschide un drum ce parea inchis pana atunci. Sau…vor fi pur si simplu fiindca nu li s-a permis sa fie pana atunci, ca un drept castigat.

Sunt zile in care lacrimile curg, lasati-le sa curga si ascultati-le povestea!

31.01.2018

Psih. Bajan Valentina

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.