Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Teama de terapie: cauze si solutii

Teama de terapie: cauze si solutii

JOR_6496 In cultura romaneasca,  stabilirea unei programari la psiholog poate presupune un act de curaj uneori, fiindca in spatele acestei ezitari se afla o serie de temeri.  Fricile blocheaza actiunile persoanei  fiind de multe ori un mecanism de aparare sau un tipar comportamental /rational/ emotional  invatat de-a lungul vietii. Motivele ce amana sau anuleaza  o terapie sunt diverse si in spatele lor au cauze ce le sustin existenta. Unele dintre ele le discutam in cele ce urmeaza:

Frica de a dezvalui cele mai intime secrete si de a nu fi judecati mai ales daca persoana careia i se fac destainuiri este necunoscuta si daca nu au mai fost intalniri anterioare. Atunci cand se manifesta, are in spatele ei lipsa impacarii cu ceea ce am trait noi si neasumarea experientei noastre de viata.

Teama de a nu fi considerati ca avand probleme psihice provine din o neincredere in propriile persoane, in judecatile si emotiile noastre si o imagine de sine neclara. In acest caz, sunt mai importanti cei din jur si parerea lor, imaginea noastra ne-o construim doar prin ei iar propriile noastre emotii, nevoi, le modelam doar prin validarea ce ne-o dau ceilalti. In consecinta,modul nostru de reactie este in functie de credintele si nevoile altora, neglijandu-le pe ale noastre.

Frica de confruntare a propriilor  indoieli si probleme. Credinta si speranta ca odata cu trecerea timpului se vor rezolva de la sine problemele noastre doar mascheaza teama de terapie prin acest mecanism de aparare deficitar dar si tipar reactional dezvoltate de-a lungul vietii .

Refuzul de a accepta ca avem o dificultate in viata noastra  ne impiedica sa constientizam ceea ce avem de facut pentru a ne reechilibra. Daca o problema nu exista, atunci ea nici nu trebuie rezolvata, nu? Chiar daca nu o recunoastem, ea  se manifesta pe diverse planuri ale vietii noastre prin disfunctionalitati diverse: emotionale, sociale, profesionale, biologice (manifestari somatice).  Aceasta temere este tot un mecanism de aparare invatat de noi la un moment dat dar care nu-si mai indeplineste rolul de aparare atunci cand produce alte daune.

Frica de schimbare, necesitatea adaptarii la o noua situatie ce ar putea urma, blocheaza actiunile noastre. Suntem asa cand ne plac lucrurile foarte sigure, cand avem nevoie sa stim dinainte ceea ce urmeaza pentru a nu avea surprize ce ne pot pune in dificultate. De multe ori o terapie poate insemna o alta perspectiva asupra vietii noastre si acest lucru ne poate speria. De ce? Deoarece chiar si cu problemele pe care le avem, stim cum sa le abordam si ce rezultat vom obtine dar daca se schimba rolul si pozitia in scenariul vietii noastre, va trebui sa ne adaptam, sa luam noi decizii si sa traim noi situatii ce ne pot solicita mai mult.

Autoetichetarea cu caracteristica de introvertiti, ca  nu suntem invatati sa discutam despre lucrurile placute sau mai putin placute din viata noastra, ne tine blocati in aceasta credinta ce ne tine departe de o incercare de rezolvare a problemelor noastre.

Teama ca terapia va consuma prea multe resurse proprii ( emotionale, financiare etc.) si raportul costuri/ beneficii va fi in defavoarea noastra. In general, in aceasta situatie estimam doar costurile uitand de beneficii mai ales ca de  multe ori nu putem sti cu exactitate rezultatul final al unei terapii.

Acestea sunt unele dintre cele mai intalnite motivatii ce ne tin departe de o terapie ce ne-ar da o alternativa, o noua perspectiva sau poate o confirmare de care avem nevoie. Nu putem sti pana nu incercam ce am putea obtine daca vom cauta sa aflam un raspuns la ceea ce ne framanta si ne aduce disconfort in viata noastra.

Ce putem face?

In primul rand sa constientizam ce ne impiedica sa apelam la un specialist atunci cand simtim ca avem nevoie sau poate cand ne sugereaza cei apropiati.  Daca facem acest prim pas aducem mai aproape de noi motivele ce ne tin captivi in fricile noastre.

Una dintre cele mai simple si usoare solutii este sa aducem exact aceste temeri in terapie, sa le comunicam  psihoterapeutului si ar putea fi chiar o prima tema de discutie.

In situatia in care prima sedinta nu a fost multumitoare, nu am simtit ca persoana din fata noastra ne poate ajuta in vreun fel, avem posibilitatea de a schimba psihologul/psihoterapeutul cu o persoana cu care sa putem comunica si stabili o relatie terapeutica. Terapeutii la fel ca si clientii lor,  au diverse trasaturi caracteriale ce se potrivesc mai mult sau mai putin pe anumite tipologii.

Un psiholog potrivit sufletului vostru va doresc!

 

Autor: psiholog Bajan Valentina

 

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.