Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Reguli pentru mai multa satisfactie la job

Reguli pentru mai multa satisfactie la job

JOR_6530Timpul pe care-l petrecem  sau in care ne gandim la problemele de la job, ne ocupa aproximativ o treime din viata daca avem un program normal de 8 ore pe zi. Ceea ce traim in legatura cu serviciul nostru, influenteaza in foarte mare masura si viata personala.

Daca traseul nostru profesional este unul nesatisfacator se va resimti si in relatiile cu cei apropiati noua, datorita tensiunii acumulate dar si in relatia cu propriul sine. De multe ori,daca ceea ce ni se intampla la job nu ne multumeste, ori ne autoinvinovatim si ne deformam imaginea de sine sau, ii acuzam pe ceilalti si este posibil sa nu identificam si propria noastra contributie din starea conflictuala ce o traim.  Relatiile cu familia si prietenii sunt afectate datorita tensiunii ce o transferam din planul profesional in planul personal. Putem veni de la munca maniosi ca seful ne-a facut o nedreptate si sa tipam la copii la cea mai mica greseala a lor iar reactia noastra sa nu fie proportionala cu gestul facut de ei.

Ce poti incerca astfel incat sa fii mai multumit?

Gaseste bucurie in ceea ce faci, abandoneaza cautarea motivelor ce-ti aduc nemultumire in suflet. Cu siguranta ca a fost ceva ce te-a atras la inceput in domeniul in care te afli. Mai stii ce era? Daca nu te-ai concentra pe aspectele mai putin placute, ce ti-ar aduce multumire din munca depusa?

Fii deschis la ceea ce ar putea sa ti se intample in ziua ce abia ai inceput-o.   Daca de dimineata pleci la munca cu ganduri negative de felul: “cat de mult imi displace ceea ce fac”, “iar am de facut un anume lucru”, “ ce greu este sa muncesti”, etc., cu siguranta ca ceea ti se va intampla in acea zi iti va fi umbrit de gandurile cu care ai pornit la drum. Daca nu poti pleca intr-o nota optimista, macar neutra sa fie, dar exclude pesimismul de zi cu zi.

Daca poti schimba ceea ce faci in ceva mai bun, fa-o. Este posibil ca ceea ce faci din punct de vedere profesional sa nu fie ceea ce ti se poriveste, ceea ce tu ti-ai dorit sa urmezi in cariera ta si acea stare de incordare sa vina din aceasta directie. Daca este asa, ai identificat alternativele pe care le ai si crezi ca  exista posibilitatea sa-ti atingi visul , nu ezita sa pornesti pe un alt drum profesional.

Mentine pe cat posibil o relatie armonioasa cu colegii tai. Iti pot face viata mai usoara, pot constitui un punct de sprijin in momentele dificile. O atmosfera incordata nu ajuta la o buna desfasurarea activitatii. Cu cat starea generala este una proasta, cu atat exista riscul unor greseli in munca depusa, creativitatea este la un nivel scazut, insatisfactiile mai mari.

Nu uita de beneficiile pe care le ai din ceea ce faci. De multe ori partile negative desi sunt mai mici avem tendinta de a le acorda o importanta mai mare decat o au. Pune in balanta aspectele pozitive si cele negative. Care sunt mai importante? Care sunt mai multe?

Fii creativ, implicat-te in ceea ce profesezi. Daca vei face acest lucru vei avea si rezultate ce cu siguranta vor fi observate de colegi sau superiori. Te vor motiva si iti vor mentine interesul asupra muncii tale.

Nu lua totul personal.Constientizeaza ca fiecare coleg are problemele lui personale care isi pun amprenta asupra comportamentului lor. Reactiile lor in momente tensionate nu au mereu legatura cu tine. Lasa-i sa se linisteasca si apoi poti purta o discutie calma in care sa clarificati problemele.

Identifica contributia personala din situatia in care te afli. In orice punct al vietii noastre ne aflam, avem si noi un aport. Chiar daca este vorba despre un conflict este util sa te intrebi: eu cu ce am contribuit ca aceasta situatie sa existe?

Nu aduce la munca preocuparile de acasa. Delimitarea clara a preocuparilor personale de cele profesionale si netransferarea lor dintr-o arie in alta simplifica desfasurarea activitatii profesionale. Se obtine o concentrare mai buna asupra sarcinilor de realizat si gradul lor de dificultate poate fi mai mic datorita atentiei acordate.

Reaminteste-ti reusitele si satisfactiile profesionale pe care le-ai trait de-a lungul timpului. Nu de putine ori, cand suntem focusati pe ce nu ni se intampla, pe ce nu functioneaza asa cum ne-am dori, neglijam ce functioneaza, partile bune. Nu cumva ai uitat de ce faci tu bine, de feedback-ul pozitiv al unora, de cat de mult te multumea un lucru ce astazi parca nu mai are valoare? In concluzie, ce din munca ta a fost bine facut pana acum, ce si cat este la un nivel multumitor acum?

Pe langa toate aceste posibilitati de abordare a vietii profesionale, fiecare isi poate dezvolta propriul sistem in functie de nevoile lui. Important este sa functioneze si existe un minim grad de satisfactie ce poate constitui motivatia pentru a continua cu profesia aleasa.

Spor la munca!

 

Autor: Bajan Valentina, Psiholog clinician si Psihoterapeut integrativ

Acest articol se regaseste si in editia on-line a revistei Psychologies   http://www.psychologies.ro/cunoaste-te-2/reguli-pentru-mai-multa-satisfactie-la-job-2152330

 

 

 

 

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.