Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Pasi de urmat cand iei o decizie importanata

Pasi de urmat cand iei o decizie importanata

20160608_103657Deciziile importante fac parte din viata noastra fie ca vrem, fie ca nu. Fiecare dintre noi, la un moment dat, se va afla in fata unei situatii in care este obligat sa ia o decizie ce-i poate schimba viata. In functie de obiectul dilemei, de decizia luata, viata ni se va desfasura in directii diferite.

Momentul in care trebuie sa luam o decizie importanta poate crea in noi o stare de anxietate. Aceasta emotie se declanseaza datorita nesigurantei noastre, a fricii ca nu vom lua hotararea cea mai buna. Anxietatea pe care o resimtim ne poate influenta modul de gandire si ne poate impiedica sa luam pe deplin constienti decizia potrivita pentru noi.

Putem sa fim siguri 100% de alegerea facuta? Avem garantia absoluta a deciziei corecte? Nu. Indiferent de ceea ce noi vom decide, exista un procent de impredictibilitate ce nu-l putem controla. Cu restul procentelor putem lucra astfel incat sa ne aduca ceea ce ne dorim si avem nevoie in viata noastra.

Ce urmari vor avea deciziile noastre?

Inainte de a ne hotari, facem o scurta analiza a tuturor proiectiilor pe termen lung a directiilor in care va evolua viata noastra in functie de alegerile facute. Ne vedem si peste cativa ani multumiti de decizia luata? Ne-ar implini chiar daca a trecut timpul? Ce alte aspecte ale vietii noastre vor fi modificate de alegerile facute? Cat de multa bucurie, fericire, implinire,liniste ne vor aduce?

Acordarea timpul necesar

Sa nu ne grabim sa dam un raspuns sau sa actionam pana cand nu simtim ca ne este cu adevarat aproape de suflet ceea ce am decis. Daca suntem impacati cu decizia luata, vom simti ca ne este usor sa o punem in aplicare.  Deciziile luate pe graba, rareori sunt cele mai bune. Pot fi o alternativa buna dar riscanta..Sa lasam ideea sa coaca in interiorul noastru si cand va fi gata, vom sti.

 Deconectarea de presiunea deciziei

Daca simtim ca presiunea ce apasa pe noi este foarte mare, luam o pauza din a ne gandi ce decizie sa luam. Antrenarea in activitati placute sau macar diferite de obiectul ruminatiei noastre. Sa dam un timp inconstientului nostru sa lucreze si constientului sa se relaxeze. Cand ne vom simti mai echilibrati sau linistiti putem reveni asupra temei noastre de gandire. Sa observam daca nu cumva ne simtim mai comfortabili, atrasi la nivel inconstient de una dintre variante.

Stabilirea prioritatilor

Intocmirea unei liste mentale sau scrise cu prioritatile noastre ne poate facilita luarea unei decizii. Care dintre variante ne satisface nevoile cele mai importante? Ce conteaza mai mult pentru noi: implinirea nevoilor cele mai importante sau cate putin din cat mai multe? Care dintre nevoile noastre e strict necesara sa fie satisfacuta? Daca ne-am dat raspunsul, sa verificam in care dintre alegerile noaste se regaseste implinita aceasta nevoie pe care noi o avem.

Opinia celorlalti

Cand nu avem experienta necesara domeniului in care avem de luat decizia si in jurul noastru exista persoane de incredere, ii putem intreaba cum ar proceda ei in situatia data. Uneori, parerile pot fi subiective, alteori obiective. Importat pentru noi este sa privim noi insine obiectiv acea impartasire si sa luam din ea ce ne poate ajuta. Gasim informatia utila pentru noi din experienta altora si vedem cum o putem folosi in viata noastra, cum ne poate influenta in luarea deciziei importante in fata careia ne aflam.

Dezavantajele versus beneficii

Indiferent de decizia luata, vor exista aspecte pozitive si in acelasi timp si negative. Este important de verificat care dintre decizii contine in ea mai multe beneficii si mai putine dezavantaje. Care dintre aspectele mai putin placute ale diferitelor decizii suntem dispusi sa le suportam? Care dintre variante are mai putine dezavantaje? Daca odata cu cresterea beneficiilor cresc si neplacerile, ce alegem?

Impactul asupra celor dragi

Deciziile pe care le luam in anumite momente din viata noastra se rasfrang de multe ori si asupra celor dragi noua. Cum le va fi afectata viata lor in urma decizie noastre? Cat de mult conteaza pentru noi impactul asupra lor? Cu siguranta ca raspunsul la aceste intrebari va influenta decizia ce o avem de luat daca cei dragi sunt importanti pentru sufletul nostru.

Costurile deciziei

Daca decizia ce o avem de luat presupune un efort suplimentar (emotional, comportamental, financiar, social,etc.) suntem pregatiti sa-l facem? Avem acele resurse care sa ne ajute in sustinerea deciziei? Suntem dispusi sa facem acel efort suplimentar?

Asupra tuturor intrebarilor si raspunsurilor noastre, avem de reflectat. Ce emotii starnesc toate acestea in noi? Cat recunoastem si ne asumam din aceste emotii? Suntem pregatiti sa le traim? Ce decizie ne implineste mai mult? Doar fiecare isi poate da un raspuns valabil pentru propria viata.

Fiecare decizie pe care o luam este cea mai potrivita. Inseamna ca in acel moment, ea ne-a implinit nevoile acelei clipe!

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.