Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Invata sa faci pace cu tine

Invata sa faci pace cu tine

20160826_203315                                             Invata sa faci pace cu tine

Uneori in sufletul nostru pot fi furtuni interioare ce nu au legatura cu cei din jur, cu ceea ce ni se intampla. Suntem doar noi cu gandurile si emotiile noastre si reusim “performanta” de a fi critici, duri sau orice alta atitidine cu noi insine astfel incat sa determinam in interiorul nostru nelinisti se ne afecteaza atat pe plan emotional cat si social. Cand nu suntem impacati cu trecutul sau prezentul nostru, cand nu ne acceptam propria persoana riscam sa traim permanent cu o stare de nemultumire. Ne impiedicam singuri sa ne accesam toate resursele pentru a fi cea mai buna varianta a noastra, pentru a  reusi sa ne atingem obiectivele si pentru a fi fericiti, impliniti. Exista cativa pasi ce ne pot duce mai aproape de pacea din noi. Ei pot fi eficienti pentru majoritatea dintre noi si pot fi imbunatatiti de fiecare dupa cum considera ca este mai bine pentru el.

Acceptarea trecutului

Oricat de dificil sau cat de mult nu ne place ceea ce noi am trait in trecut, acesta este parte din viata noastra. Daca atunci cand ne gandim la trecutul nostru se starnesc in noi emotii ce ne dezechilibreaza, ne intristeaza, inseamna ca inca nu am facut pace cu el. Probabil ca nu am reusit sa intelegem si sa acceptam tot ce ni s-a intamplat. Daca ne dorim ca in prezent sa ne putem bucura cu adevarat de viata noastra dar simtim ca inca mai suntem ancorati in trecut, putem incerca sa lucram cu acele emotii ce vin din urma si sa le reducem macar din intensitate. Cum? Prin acceptarea faptului ca ceea ce deja am trait nu putem schimba ci doar accepta. Daca nu reusim singuri, putem apela la un terapeut ce poate scurta acest timp al acceptarii si isi poate da seama in ce etapa a procesului ne-am impotmolit.

Iertarea

Daca purtam cu noi resentimente fata de cei ce ne-au gresit sau fata de noi insine, nu facem decat sa ne adaugam greutati pe suflet. Cu cat iertam mai repede, cu atat mai usor ne va fi sa depasim blocajul in care ne aflam. Prin iertare ne daruim noua insine libertate iar prin lipsa iertarii in loc sa pedepsim asa cum credem ca o facem, nu reusim decat sa ne punem noua insine piedici in calea pacii din sufletul nostru. Cum ar fi daca i-am ierta pe cei ce ne-au facut sa suferim? Cum ar fi daca ne-am ierta pentru slabiciunile noastre?  Abia dupa ce ne propunem sa iertam vom incepe cu adevarat sa iertam. Nu este suficient sa ne spunem ca iertam, este nevoie sa o simtim si sa eliberam din noi resentimentele. Este un process indelungat ce necesita timp si are nevoie ca noi sa ne daruim rabdare si grija fata de propria persoana.

Acceptarea propriei persoane

Nimeni nu este perfect! Cu totii ne incadram in aceasta declaratie si daca incercam cumva sa atingem perfectiunea, ne putem linisti: ea nu exista. Chiar daca ni s-a parut ca am gasit in altii sau in noi modelul de perfectiune, a fost doar o aparenta. Fiecare din noi este unic iar in unicitatea noastra avem o distribuire diferita a calitatilor si defectelor in cadrul personalitatii noastre. Daca excelam din anumite puncte de vedere probabil in altele nu suntem chiar atat de straluciti. Punctele mai putin bune ale noastre nu le diminueaza pe cele pozitive. Asa cum nici calitatile altora ne pot estompa propriile calitati.

Sa invatam

Partea frumoasa a trecutului este ca din el putem invata cate ceva sau macar ne ajuta sa ne intelegem mai bine propria persoana. . Lucrul cel mai simplu pe care-l putem face este sa ne intrebam care este lectia ce am invatat-o din trecutul nostru?  Cu ce ne ajuta raspunsul la aceasta intrebare? Ne ajuta sa evitam sa repetam la nesfarsit aceleasi greseli si in consecinta a trairilor determinate de ele. Daca dorim sa lucram mai in profunzime cu trecutul, putem sa privim si mai atent la experienta trecutului. Fiecare experienta a noastra isi lasa amprenta pe noi si ne poate modifica modul de gandire, de traire a emotiilor si a comportamentului. Gesturi, trairi ce nu ni le putem explica de ce le facem, le-am putea gasi o explicatie in trecut.

Acorda-ti timp sa treci peste anumite deceptii, experiente neplacute.

Orice experienta neplacuta prin care am trecut are nevoie de timp pentru a fi depasita. Chiar daca incercam ignoram emotiile determinate de ea, ele exista in noi si daca le lasam sa se manifeste vor fi depasite mai usor. A ne inhiba trairile contribuie la acumularea lor si la marirea presiuni de a fi scoase la iveala. Trairile frumoase, ca a ne indragosti, au nevoie de mai putin timp de a fi traite si acceptate de noi decat cele mai putin frumoase ca de exemplu, a ne reveni dupa o despartire.

Ingrijeste te atat de suflet cat si de corpul tau

Relatia trup, minte si suflet este interdependenta. Fiecare dezechilibru din oricare dintre parti se rasfrange asupra celorlalte. Dar este interesant de abordat si din perspectiva inversa. Orice echilibru dintre cele mentionate poate avea efecte pozitive asupra altora. Daca sufeltul nostru este trist, o actiune benefica corpului nostru, ca de exemplu masajul, ne poate micsora durerea din suflet. Tot la fel si angrenarea in activitati ce pun in miscare rotitele gandiriii si ne aduc satisfactii, actioneaza ca un balsam pentru suflet. Suntem un intreg si avem posibilitatea sa abordam aceeasi problema din puncte de pornire diferite cu acelasi rezultat: pacea din noi. Sa acordam atentie intregului din noi: corp, ,minte, suflet.

Dorinte ascunse?

Starea noastra de neliniste sau nemultumire poate avea la baza si niste dorinte refulate sau nerecunoscute. Daca ar fi sa ne intrebam: Ce ne-am dori daca am avea posibilitatea sa ne indeplinim orice dorinta? Este posibil ca blocarea inconstienta a indeplinirii unor aspiratii sa ne determine sa simtim in noi un conflict. Inconstient ne dorim ceva dar la nivel constient nu reusim sa identificam si sa facem ceva in acel sens. Este ca si cum noi ne gandim ca mergem spre Bucuresti dar inima noastra vrea in Paris dar nu va sti de ce nu este fericita cand ajunge in Bucuresti. Daca am aduce in plan constient dorinta ascuinsa,am accepta ce ne dorim, am face ceva in acest sens sau macar am sti ca am incercat.

Actioneaza

In clipa in care stim ceea ce ne dorim, putem sa trecem la urmatorul pas: planificarea actiunilor, stabilirea pasilor necesari sa ne implinim dorintele si obiectivele. Frustrarea poate fi mult mai mare in cazul in care nu incercam sa facem ceva pentru a ne atinge scopurile decat daca incercam si nu reusim.

A reusi sa facem pace cu noi poate fi un drum lung si anevoios uneori. Presupune multa rabdare cu propria persoana, curiozitate fata de ce se afla in interiorul nostru si multa munca cu propria persoana dar merita efortul si timpul alocat.

Pacea sa fie in sufletele voastre!

Autor: Bajan Valentina -Psihoterapeut Integrativ si Psiholog Clinician,Tel: 0753534768 / str. George Cosbuc, nr 194, Galati,Facebook: Cabinet psihologic Valentina Bajan

Acest articol a fost editat si publicat si in editia on line a revistei Psychologies  http://www.psychologies.ro/articol/invata-sa-faci-pace-cu-tine-2154129

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.