Intrebari Frecvente
Intrebari Frecvente
1. Care este diferenţa între psihoterapie, psihiatrie, psihologie şi consiliere ?
Psihiatria-Se adresează pacientilor ce prezintă tulburari de sănătate mintală, psihice, ce afectează sever viaţa bolnavului şi capacitatea sa funcţională. Psihiatria tratează problemele medicale ale pacienţilor pe cale chimică prin tratament medicamentos.
Consilierea-Este centrată pe ceea ce aparţine prezentului: acum şi aici, rezolvând o anumită problemă, fără a restructura personalitatea, în timp ce psihoterapia pune accentul pe intervenţie, tratament, şi reconstrucţie a personalităţii.
Psihoterapia-Adoptă un model medical în timp ce consilierea adoptă un model educaţional al dezvoltarii fiinţei umane.
Psihoterapia se adresează oamenilor „normali’, care au însă probleme emoţionale, somatice sau de relaţionare. Este o formă de tratament, care nu include medicaţia, şi care, prin tehnici proprii tratează crizele de viaţă generate de diferite cauze, ajutând clientul să depăşească dificultăţile de natură psihologică, relaţională sau emoţională şi ajută persoana să facă schimbările pe care nu a reuşit să le facă singur.
2. Cine poate beneficia de psihoterapie ?
- Persoanele cu dificultati in gestionarea emotiilor
- Persoanele care au disfunctionalitati in diverse arii de viata (personala, sociala, profesionala)
- Persoanele care isi propun sa isi imbunatateasca relaţionarea interpersonala
- Persoanele care doresc să isi dezvolte abilităţile de comunicare
- Persoanele care vor să fie ajutati in atingerea obiectivelor
- Persoanele interesate de autocunoaştere si dezvoltare personala
- Persoanele care au tulburari de personalitate, emotionale sau de comportament
- Persoanele care au indicatie de la medic
3.Cum decurge un tratament de psihoterapie?
- Psihoterapia începe prin crearea unui cadru securizant şi stabilirea unor obiective pe care persoana le stabileste de comun acord cu terapeutul.
- Elaborarea unui plan terapeutic, parcurgerea etapelor necesare indeplinirii lui, verificarea atingerii obiectivelor propuse.
- Reevaluarea situatiei după o perioada prestabilita si modificarea planului terapeutic in functie de rezultatul reevaluarii.
4.Durata terapiei, a şedinţei de terapie şi frecvenţa întâlnirilor în cadrul psihoterapeutic?
5. De ce nu-mi pot rezolva problema doar intr-o sedinta?
Prima sedinta de evaluare/consiliere/psihoterapie este cea de cunoastere reciproca, in care cei doi, psihologul si persoana respectiva verifica daca pot lucra impreuna (clientul daca se simte ca poate relationa, comunica cu psihoterapeutul iar psihoterapeutul daca are competenta si cunoasterea de a-l ajuta pe client in problema acestuia).
Se face o evaluare a situatiei, se stabilesc obiectivele si se stabileste un plan de interventie. Sunt situatii ce au un grad mai mic de dificultate sau diverse situatii, in care se realizeaza interventia terapeutica (consilierea psihologica) in aceeasi sedinta cu evaluarea psihologica. Acestea pot dura mai mult de 50 de minute.
Este nevoie de mai multe sedinte doarece se lucreaza cu intregul sistem de credinte al clientului, cu perspectiva acestuia asupra vietii si experientelor sale. Restructurarea cognitiv-comportamental-emotionala nu se poate realiza doar intr-o singura sedinta.