Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Idei de luat in concediu

Idei de luat in concediu

A venit deja vara! Odata cu ea, a sosit si vremea concediilor. In general, concediul este o ocazie de regenerare la nivel fizic, psihic si spiritual. Dar, uneori se intampla sa venim mai obositi sau nemultumiti decat am plecat. Voi enumera cateva idei pe care le puteti pune in aplicare in propriul concediu daca considerati ca va pot fi utile.

Fii optimist in legatura cu ce se va petrece chiar daca nu pare a fi totul chiar asa cum ti-ai imaginat sau cum ti-ai fi dorit. Daca vei cauta sa vezi doar motivele de care te poti plange, cu siguranta ca totul pare mai gri decat este. Dar, ce ar fi daca, ai observa ce este frumos si bun in jur, sa te bucuri de locuri, oameni, experienta?  Atitudinea noastra contribuie in proportie destul de mare la rezultatul experientei noastre de viata. Este o relatie de interdependenta intre atitudine, ganduri si traire.

Incuie munca in seiful de la hotel! Stiu ca pot aparea probleme urgente dar dupa ce dai un raspuns sau o solutie celor ce-ti solicita ajutorul sau parerea, deconecteaza-te de la tot ce inseamna munca. Lasa partea profesionala pentru cand te intorci acasa. Cei ce muncesc mult si sunt foarte implicati in ce fac, persoanele aflate in functii de conducere sau la inceput de drum profesional, pot fi tentati sa se implice in ce se petrece la locul de munca desi ei se afla in concediu. Mintea si sufletul tau au nevoie de o pauza pentru reincarcarea bateriilor cu care functionezi in restul timpului. Permite-le sa faca acest lucru!

Alege sa-ti petreci timpul asa cum simti. Este foarte important sa iti petreci concediu astfel incat sa iti faca tie personal placere si nu sa arati altora ca te-ai distrat sau ca ai calatorit. Petrece acel timp pentru tine si nu pentru altii. Exista situatii in care poti fi tentat sa faci o activitate deoarece au facut-o si altii, pentru a fi cool, da bine la imagine, isi doresc cei cu care esti sau alte motivatii. Cel ce beneficiaza de pe urma propriei modalitati de petrecere a timpului liber, tu esti. Nimeni altcineva! Daca vei alege pentru tine, te poti intoarce acasa cu o stare de bine. Daca alegi pentru altii, este posibil sa simti ca nu a fost ce ti-ai dorit cu adevarat.

Petrece timp cu persoanele binedispuse, amuzante si pozitive! Cei ce au o energie pozitiva te pot “molipsi” cu starea lor de bine. Daca simti ca esti in partea opusa sau nu iti gasesti puterea de a te echilibra, alege compania celor cu zambetul pe buze. Vei observa ca incet, incet te aduc si pe tine in acea stare.

Practica activitati ce presupun miscare fizica. Miscarea, in diferitele ei forme, determina eliberarea in creier de substante ce creeaza o stare de bine si are beneficii atat la nivel corporal cat si psihic.  Miscarea fizica moderata, plimbarile, soarele, activitatile recreative cu prietenii sunt surse de crestere a starii de sanatate atat fizica cat si psihica.

Observa si bucura-te de lucrurile carora de obicei nu le acorzi atentie: un rasarit sau apus de soare, cerul, natura, oamenii din jur si tot ce iti poate bucura sufletul. Daca in restul timpului esti focusat pe obiectivele sau problemele tale, poti incerca sa faci ceva cu adevarat nou si simplu in acelasi timp: priveste cu atentie in jur. Atat si nimic mai mult!

Dobandirea unor obiceiuri sau atitudini noi presupune munca cu propria persoana. Stiu ca nu este usor sa te desprinzi de grijile de la serviciu, de obiectivele pe care le vrei ca si atinse.

Este nevoie de constientizarea impulsului, a tendintelor si lucrul cu partea inconstienta astfel incat sa maximizam potentialul acelei clipe.

Concediu placut!

Autor: psiholog & psihoterapeut integrativ Bajan Valentina

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.