Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Cum putem deveni mai responsabili financiar

Cum putem deveni mai responsabili financiar

Autor:psiholog Bajan Valentina

Starea financiara a fiecaruia dintre noi are un anumit impact asupra intregii noastre vieti. Ne poate influenta relatia cu noi insine dar si cu cei din jurul nostru. Daca noi nu suntem satisfacuti de evolutia noastra din acest punct de vedere, putem deveni irascibili, nemultumiti, cu o stare generala de indispozitie. Aceasta isi va pune amprenta asupra vietii noastre personale, sociale dar si profesionale. Focusarea doar pe acest aspect, banesc, datorita ratarii atingerii obiectivelor din acest punct de vedere, ne poate determina sa nu mai observam si alte aspecte ce conduc la aceasta problema.

Nevoia de securitate financiara poate fi diferita in functie de experienta de viata, obiceiuri, posibilitati anterioare si actuale, nivelul de cultura si societatea in care traim.

Ne putem intreba cum putem deveni mai responsabili financiar cand aceasta latura a existentei noastre ne provoaca suferinta atat noua cat si celor din jurul nostru. Fie nu gestionam corect banii fie nu sunt suficiente venituri. Ce putem face?

Verificarea impactului asupra vietii personale.Ne putem adresa intrebarea daca starea noastra financiara ne aduce vreun prejudiciu emotional sau de alta natura si care ar fi acela. Ce anume ne lipseste cu adevarat? Bunurile materiale sau anumite stari emotionale?

Intocmirea unei liste cu nevoile de baza si stabilirea prioritatilor. Putem descoperi ca ceea ce avem cu adevarat nevoie nu sunt atat de multe lucruri pe cat am crede. Aceasta lista este utila celor ce cheltuiesc mult fara a avea un beneficiu real. Este adevarat ca fiecare banut cheltuit pe noi ne confirma ca meritam sa primim dar daca ne-am gandi ca meritam intradevar tot ceea ce investim in noi indiferent de suma? Meritam si nu trebuie sa ne confirmam acest lucru cu sacrificiul nostru financiar.   

Intrebarea cat din ceea ce cheltuim este determinat de emotii. Avem cu adevarat nevoie de tot ceea ce cumparam sau in spatele acelor achizitii se afla anumite nevoi nesatisfacute, stari emotionale ce sunt compensate cu bunuri materiale? Chiar am nevoie de aceasta masina chiar daca bugetul familie mele va avea de suferit sau vreau doar sa-mi imbunatatesc imaginea de sine in fata celorlalti? Cat din ceea ce achizitionez imi satisface nevoile mele reale sau ceea ce am eu nevoie sa par in fata celorlalti?

Daca banii  nu ne ajung pentru nevoile primare, ne putem indrepta atentia asupra a ceea ce facem pentru obtinerea acelui buget. Am facut tot ceea ce am putut pentru a avea rezultate mai bune?  Poate ca abordarea este nepotrivita in acel moment, poate ca asteptarile sunt prea mari in domeniul in care activam si am putea incerca sa cautam si alte oportunitati. De-a lungul vietii avem alternativa de a ne schimba profesia sau modul in care o facem, daca ne dorim acest lucru, daca piata muncii o impune, daca nu suntem multumiti din punct de vedere financiar in domeniul in care profesam sau daca nu mai gasim bucurie in ceea practicam.

Cat din ceea ce traiesc cei din jurul meu determina formarea nevoilor mele? Uneori putem crede ca avem nevoie de ceva dar nu este dorinta noastra ci tendinta de a ne alinia cu cei din jurul nostru. Daca prietenii sau cunoscutii nostri achizitioneaza un bun sau cheltuiesc intr-un anumit mod banii, putem fi tentati sa ne dorim acelasi lucru doar pentru a fi ca si ei, de a nu fi mai prejos. Este nevoia de a apartine unui grup, de a fi acceptat si apreciat de acestia. Insa, putem fi acceptati si apreciati si fara a-i imita. Important este beneficiul nostru real chiar daca riscam ca uneori sa nu primim aprobarea celorlalti. Riscam sa ne dezechilibram starea noastra financiara doar pentru ca ceilalti sa ne priveasca intr-un anumit fel.  Poate nu sunt persoanele potrivite care sa vada ceea ce suntem cu adevarat, poate au alte valori.

Ce omitem cand ne concetram doar pe partea financiara? Poate fi relatia cu cei apropiati, prietenii, cunoscutii sau chiar propria persoana. Atunci cand grijile financiare ne coplesesc o simpla discutie cu o persoana de incredere ce iti poate fi sprijin in acele momente, poate fi de un real ajutor. Ne poate aduce aminte ca exista speranta, ca nu suntem singuri, ca sunt si alte lucruri in viata care ne pot sustine. Ramane sa descoperim fiecare ce ne  poate  aduce intalnirea ceilalti sau ce solutii putem gasi.

Aspectul financiar este intr adevar o parte importanta a vietii noastre dar sa nu uitam ca nu este tot ceea ce ne defineste sau ne hraneste la propriu sau la figurat.

Autor:psiholog Bajan Valentina

Nota: Mare parte din acest articol a fost publicat si in Revista Psychologies, editia on-line

 

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.