Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Cum corectam limbajul pestrit al copilului

Cum corectam limbajul pestrit al copilului

                        JOR_6558   Cum corectam limbajul pestrit al copilului

Nu toti parintii isi doresc sa aiba copii absolut nestiutori in privinta limbajului pestrit folosit de cei de seama lor. Aceste cuvinte sunt atat de puternice si expresive incat ii fac pe copii sa se simta mai importanti si superiori celorlalti, mai puternici. Cand folosesc astfel de cuvinte in grupul lor, se simt ca si cum sunt niste mici adulti.  Daca au un grup la care ei doresc sa adere, si acestia au un astfel de limbaj, pentru a fi acceptati si apreciati de ei, vor folosi acelasi tip de expresii pentru a impresiona.

Marea majoritate a parintilor a experimentat situatia in care copilul a folosit cuvinte indecente. Reactiile sunt diferite: ingrijorare, indignare, amuzament, mandrie, indiferenta,etc.,in functie de principiile si valorile de viata ale fiecaruia. Fiecare reactie a parintilor reprezinta un raspuns pentru copil ce-l ghideaza spre a mai folosi sau nu, acest tip de limbaj. Daca nu suntem de acord cu vorbele pestrite ale copilului, probabil ca ne va deranja ceea ce am auzit si vom incerca sa schimbam acest lucru. Daca din contra, consideram ca acest lucru este un semn de dezvoltare a lui, probabil ca ne vom amuza sau chiar ne vom mandri cu ceea ce el tocmai a spus si reactia noastra va fi un indiciu pentru ei ca se afla pe drumul cel bun.

Daca nu dorim sa incurajam un astfel le limbaj,mai intai este nevoie sa identificam cauza ce a contribuit la un astfel de comportament verbal. Ne putem adresa cateva intrebari ce ne pot ajuta in a gasi modaliatile de rezolvare ale acestei situatii.De unde a copiat acest model? Identificam in familia noastra modelele similare de exprimare? Dar in anturajul copilului? Daca recunoastem ca uneori mai folosim cuvinte ce nu ar trebui sa fie pronuntate in preajma lor, una dintre modalitati este corectarea propriului nostru limbaj.

Cand folosim acest limbaj, suntem constienti in timp ce il producem? Stim ca este foarte probabil ca cel mic sa preia din el? Daca se intampla intr-un moment tensionat, dupa ce ne calmam ii putem cere scuze copilului ca am vorbit in acel mod si eventual ii putem spune ca uneori adultii, cand sunt foarte tensionati, suparati, mai scapa cate o expresie de acest gen.

Uneori, chiar daca noi ca si parinti nu obisnuim sa ne adresam unul altuia in astfel de moduri, anturajul copilului il poate incuraja in acest sens.Daca modul in care copilul comunica cu noi ne faca sa ne simtim ca nu suntem respectati, daca nu reusim prin discutii sa clarificam nevoia lui de a folosi cuvinte de acest fel si sa-l determinam sa ne respecte dorintele, putem incerca sa limitam accesul lui in mediul ce-i intareste un astfel de comportament. Putem face acest lucru nu prin interzicerea directa ci prin oferirea unor noi alternative, creeare de noi oportunitati de a cunoaste alt tip de copii, inscrierea la diverse activitati ce l-ar putea stimula sa-si mute atentia catre alte experiente ce contin alt tip de comunicare.

Clarificare -Cand il foloseste si de ce? Putem observa in ce situatii este tentat sa foloseasca astfel de cuvinte. In anturajul anumitor copii, cu membrii familiei, in situatii in care este nervos, distrat, cand vrea sa impresioneze? In functie de momentul in care el se exprima putem alege cum sa-l corectam. Este important sa stie ca nu suntem de acord cu astfel de cuvinte folosite in prezenta si la adresa noastra.

O discutie pe aceasta tema poate aduce lumina in mintea copilui. Este posibil ca el doar sa copie anumite expresii pentru a fi la fel cu cei din grupul sau, mai ales la varste mici. Il putem intreba daca stie ce inseamna acele expresii folosite si de ce o face. De asemeni, o discutie despre impactul asupra celor din jur, cum se simt ei, cum ne simtim noi ca parinti, situatiile in care se pot folosi astfel de cuvinte, l-ar putea lamuri in legatura cu felul in care este perceput un astfel de comportament verbal in familia noastra cat si in societate.

Daca are deja un limbaj in care predomina cuvintele pestrite, va fi nevoie de multa rabdare deoarece probabil ca a devenit obisnuinta acest tip de expresii. Corectare permanenta cu mult calm, atentionarea, cand depaseste anumite limite ii va crea noi obiceiuri. In cazul in care nu isi doreste sa schimbe acest lucru la el, putem stabili limite si consecinte.

Oferirea unui exemplu pozitiv de comunicare in familie poate reprezenta o strategie excelenta in a preintampina vorbele nepotrivite pentru copii. Daca in mediul familial comunicarea se realizeaza intr-un mod ce respecta nevoile fiecaruia, daca aceste nevoi sunt exprimate cu calm si claritate, atunci,copilul invata sa-si exprime civilizat nemultumirile si furia fara a mai fi nevoit sa acceseze inconstient acest mod de descarcare de tensiuni.

Limbajul pestrit isi are locul si momentul lui in care poate fi folosit si acest lucru trebuie delimitat si definit astfel incat copilul sa-l stie. Sinceritatea trebuie sa fie prezenta in discutiile cu copilul, sa exprimam ceea ce simtim in legatura cu acest subiect. De asemeni, ii putem explica daca si cand are voie sa-l foloseasca, in functie de credintele noastre si principiile noastre. Le impunem limite dar in acelasi timp le respectam dorintele si sentimentele lor.

Autor: Bajan Valentina -Psiholog Clinician si Psihoterapeut Integrativ

JOR_6558

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.