Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Consilierea psihologică a bolnavilor cronici

Consilierea psihologică a bolnavilor cronici

„Multe dintre afectiuni pot fi clasificate ca fiind cronice. Bolile cronice sunt in mare parte caracterizate prin:

– cauzalitate complexa
– factori multipli de risc
– perioade mai lungi de latenta
– curs prelungit al bolii
– insuficienta functionala sau handicap.

Majoritatea bolilor cronice nu dispar spontan si nu vor fi vindecate complet. Unele pot pune viata bolnavului in pericol (cum ar fi infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral). Altele pot persista in timp si ar putea necesita mentinere intensiva sub control (de exemplu, diabetul zaharat). Desi majoritatea bolilor cronice persista de-a lungul vietii unei persoane, acestea nu sunt intotdeauna o cauza de deces (de exemplu, artrita).

Exista mai multe conditii si boli profesionale care pot fi considerate cronice:
– boli cardiovasculare ischemice
– cancer pulmonar
– cancer colorectal
– depresia
– diabetul de tip 2
– artrita
– osteoporoza
– astmul
– bolile pulmonare obstructiv cronice
– conditii renale cronice
– probleme de sanatate orala ” (sursa-Sfatulmedicului. Ro- Bolile cronice)

Diagnosticarea cu o boala cronică aduce persoana diagnosticată într-o nouă postură, într-un nou rol în viața sa, la care va trebui să se adapteze. Noua perspectivă asupra vieții poate determina o furtună emoțională care, dacă nu este înțeleasă și gestionată, poate aduce cu ea reacții comportamentale disfuncționale, deteriorarea relațiilor personale și sociale, declin profesional.

Unii dintre factorii declanșatori, de menținere sau favorizanți ai bolii, pot fi și factorii psihologici.

Intervenția terapeutică a psihologului în cazul bolnavilor cronici este utilă deoarece încearcă să ajute persoana să se adapteze la noua situație, cum să integreze în viața sa noul statut, cum și cât poate contribui activ la îmbunătățirea stării sale de sănătate.

Aparținătorii persoanelor diagnosticate cu boli cronice se pot folosi și ei de beneficiile asistenței psihologice deoarece noua dinamică familială va fi o provocare pentru toți. Vor exista schimbări mai mult sau mai puțin așteptate de rol, de sarcini, de atmosferă familială.

Consilierea psihologică a pacientului ce are o boală cronică, previne instalarea altor afecțiuni ce ar putea fi determinate de boala deja diagnosticată. În termeni de specialitate, se face prevenție secundară. Tulburarea psihică cel mai des declanșată  de o boală cronică este depresia.

Psiholog clinician si psihoterapeut

Băjan Valentina

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.