Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Ce inseamna sa fii cu adevarat tolerant

Ce inseamna sa fii cu adevarat tolerant

20160514_191717Toleranta reprezinta una dintre parghiile ce ne influenteaza in mod direct si indirect atat starea noastra emotionala cat si relatiile cu cei dragi, prieteni, cunostinte, colegi. Perceptia pe care o avem noi insine fata de toleranta, ne poate crea emotii pozitive sau negative. Nivelul nostru de toleranta, in functie de efectele asupra celor din jurul nostru, poate ajuta la construirea unor prietenii mai apropiate sau din contra, la o retea sociala deficitara si insuficient dezvolatata.

Ce inseamna a tolera? A accepta comportamentul celorlalti indreptat asupra noastra cu efectele lui bune sau mai putin bune in viata noastra. Modul in care noi toleram, in care ne protejam mai mult sau mai putin, isi pune amprenta asupra intregii desfasurari a vietii noastre. De ce ?  Atunci cand toleram prea multe, cand suntem de acord ca ceilalti sa ne incalce limitele personale, principiile, drepturile este posibil sa suferim de pe urma acestor comportamente abusive. Ne privam pe noi de satisfacerea anumitor nevoi in detrimentul altora si putem acumula frustrari ce in timp vor dezvolta un comportament pasiv-agresiv, unul dependent, anxios sau alte tipuri de comportamente disfunctionale.

Cand limita de toleranta este foarte sus (toleram foarte putine celorlalti) si nu permitem celorlalti sa treaca bariera spre noi, riscam sa ramanem singuri sau cu persoane foarte putine in jurul nostru. Cei din jur isi pot modela comportmentul, atitudinea in limita propriilor lor convingeri si au de ales daca accepta regulile noastre foarte stricte.

Cum putem sa ne construim un nivel de toleranta astfel incat sa ne apere propriile nevoi si in acelasi timp sa fim alaturi de oamenii dragi noua?

Sa identificam propriile nevoi de baza, sa aflam ce este foarte important pentru noi pentru a ne simti in siguranta si multumiti. Dupa cunoasterea nevoilor noastre de baza ne este mult mai usor sa le implinim, sa facem pasi spre satisfacerea lor.

Sa avem un comportament de tip asertiv. Adica,sa comunicam celorlalti nevoile noastre intru-un mod in care nu-i raneste, cu respect dar ferm astfel incat sa se inteleaga care este pozitia noastra referitor la problema in discutie.

Sa acceptam nevoilor celorlati. Nu doar nevoile noastre conteaza ci si ale celorlalti. O relatie presupune o constientizare a interdependentei, o renegociere permanenta si flexibilitate din ambele tabere. Pentru a exista o relatie este necesar sa existe doua persoane. Pentru a exista o a doua persoana trebuie sa-i permitem sa-si exprime propriile ei nevoi, trairi, sa-si manifeste propriile dorinte. In functie de modul in care ne afecteaza toate acestea, ne modelam raspunsul si atitudinea catre ea si sa renegociem in functie si de ceea ce noi ne dorim.

Sa nu confundam satisfacerea propriilor nevoi cu nevoia noastra de control. Persoanele cu un caracter puternic, cu o imagine clara de sine, dominatoare, cu o tendinta de a controla pot usor sa confunde satisfacerea propriilor nevoi cu nevoia de control. Cand nu suntem siguri daca limita de toleranta este prea sus, ne putem adresa intrebarea:  Imi aduce vreun prejudiciu personal acel comportament pe care nu-l tolerez sau este doar o tendinta de a-i tine pe ceilalti sub control?

Sa stabilim acest nivel al tolerantei intr-un mod ce exprima respect fata de oamenii din jur. Chiar daca noi consideram acum ca avem dreptate si ceilalti gresesc, am putea sa nu jignim sau sa tratam intr-un mod mai putin placut pe cei ce nu impartasesc aceeasi opinie cu noi sau care au tendinta de a ne incalca limitele. O atitudine ferma da, dar nerespectuoasa, nu. Tipul nostru de raspuns invita la aceeasi modalitate de adresare si un conflict este foarte usor de iscat.

Credintele, conceptele, limitele tolerantei se pot schimba in timp in functie de experienta de viata, de varsta, de conjunctura.

Revenind la intrebarea “Ce inseamna sa fii cu adevarat tolerant?”, unul dintre raspunsurile pe scurt este: Toleranta cuprinde in ea grija fata de noi si respectul fata de ceilalti.

Autor: psiholog Bajan Valentina

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.