Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Ce cărţi alegem să citim?

Ce cărţi alegem să citim?

O parte importantă din dezvoltarea noastră personală este lecturarea unor cărţi ce abordează teme care ne preocupă, de care avem nevoie în acel moment. În funcţie de cartea citită, găsim informaţii, emoţii sau răspunsuri pe care ni le doream.

Uneori, în şedinţe, mi se cer titluri de cărţi care să ajute persoana care mi le solicită sau un apropiat al său. Recunosc, îmi vine destul de greu să recomand o carte care să garanteze ca ar putea umple un gol care cere a fi umplut, cu atat mai mult pentru cineva pe care nu-l cunosc personal.
Dacă ne dorim sau simţim că avem nevoie să citim o carte, cred că ar fi de preferat să o alegem singuri. Dacă noi suntem cei ce o alegem, există şanse mai mari să o citim cu interes şi plăcere. Dacă căutăm nişte răspunsuri la întrebările din noi, cu atât mai mult, selecţia este mai eficientă când o facem noi înşine. Noi ştim cel mai bine care ne sunt curiozitaţile, dorinţele şi dilemele.
Şansa să existe o singură carte care să ne lumineze sau să ne rezolve problemele, este destul de scăzută. Experienţa mea personală mi-a demonstrat că o carte poate fi declanşatorul unor căutări interioare, începutul unui proces interior.
Revenind la întrebarea din titlu, opinia mea este că fiecare persoană care îşi doreşte să găsească o carte care să-i răspundă la întrebări, poate merge la librărie, bibliotecă sau pe site-uri ce vând online, la secţiunea ce o interesează, în acest caz şi să treacă cu privirea peste mai multe titluri de cărţi, câteva informaţii despre cuprins sau recenzii despre cele ce prezintă interes şi… să aleagă.
Să aleagă acele cărţi care oferă informaţii despre tema care îi interesează (ex. dacă are vreo afecţiune, tulburare sau suferinţă specifică) sau cărţi care trezesc emoţii (sensibilitate, teamă, curiozitate, etc) în legătură cu subiectul cărţii.
Sunt titluri de cărţi care reuşesc să atingă o coardă sensibilă în interiorul nostru. Inconştient suntem atraşi de ele în funcţie de punctul în care ne aflăm în evoluţia noastră personală,de nevoia noastră din acea clipă. Putem încerca să avem încredere în intuiţia noastră. Nu avem nevoie de explicaţii să alegem o carte, o putem face urmându-ne instinctul. Să ne dăm voie să o cumpărăm chiar dacă logica parcă nu există.

Sunt cărţi care le achiziţionăm astăzi şi le vom citi peste luni sau ani. Sau, sunt cărţi pe care le citim în câteva ore sau zile. Important este să căutăm, să alegem, să citim şi să adunăm informaţii, înţelepciune sau stare de bine.
Spor la ales şi citit!

Psiholog clinician & Psihoterapeut Băjan Valentina

20.02.2018

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.