Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Arta Simplitatii Psihologului si Psihoterapeutului

Arta Simplitatii Psihologului si Psihoterapeutului

A face să pară simplă o profesie complexă prin profunzimea și dimensiunea ei, este o artă ce merită apreciată. Nu de puține ori am auzit direct sau indirect că, în cadrul ședinței doar stăm de vorba, că e o profesie ce nu presupune mult efort și în care se câștigă ușor financiar.
Aceasta judecată mi se pare nedreaptă și ma gândesc la cât de mult efort am depus pentru a evolua profesional și ce muncă vastă presupune a lucra cu un om. Dincolo de omul din față mea există un întreg univers pe care am nevoie sa îl pot înțelege pentru a putea veni către el. În mine, un alt univers pe care trebuie să îl aduc în cadru astfel încât sa contribuie la procesul terapeutic. La această întâlnire dintre 2 universuri care creează relația terapeutică se adaugă universul informațional specific profesiei. Simplu, nu? 😉
Structura psihica și emoțională a omului formată de-a lungul întregii sale vieți în care diverși și nenumărați factori au acționat asupra ei, manifestată într-un context socio-economic, într-o cultură cu trăsături specifice, prelucrează și se adaptează cu instrumentele și capacitățile proprii la experientele de viață. Nu întotdeauna factorii  sunt favorabil dezvoltării, adaptarii sau unui grad minim de funcționalitate. Mecanismele interne ale persoanei, care sunt diferite la fiecare dintre indivizi, reacționează într-un mod propriu, conform unui tipar cognitiv-comportamental-emoțional și nu mereu poate menține persoana într-un nivel optim de existență (funcționare, adaptabilitate, echilibru psihic și emoțional).
Una dintre situațiile în care intervenim în acest univers interior al persoanei este cel în care apar blocaje în diverse arii de viață, în funcționalitatea structurii psihice și emoționale. Și în acea ședința în care „doar stăm de vorbă „, sunt luați în calcul „doar”: factorii ce au contribuit la formarea omului din fața noastră, resursele persoanei respective, cât putem activa sau reactiva din ele, ce și cât din „arsenalul” informațional, instrumental și tehnic terapeutic îl putem folosi în cadrul sedintei/ședințelor, să conștientizăm și să gestionam transferul și contratransferul din ședință, cât putem și cât nu putem să contribuim la atingerea obiectivelor omului din față noastră, ce strategie putem aplica în planul terapeutic și nenumărate alte lucruri care fac parte din procesul terapeutic sau de evaluare.
Scurta prezentare mai sus se poate descompune în alte zeci și sute de subcapitole care sunt studiate și integrate profesional de-a lungul a multor ani. Pe lângă efortul cognitiv care este necesar de a fi depus, există și un consum emoțional pe care oricât de mult am încerca să îl gestionam la nivel conștient, inconștient preluăm din încărcătura emoțională a omului din față noastră. Adevărat, într-un procent mai mic decât o persoană fără specializare dar expunerea există.
Este o adevărată provocare pentru oricine să își poată păstra sensibilitatea fără sa se rănească prin expunerea continuă și să nu se desensibilizeze pentru a se mai putea conecta emoțional la oameni.
Aceeași provocare este pentru toți cei care lucrează în domenii în care se vine în contact cu un număr mare de oameni, cu diverse probleme, tipologii, în care există expunerea la un număr mare de suferințe, experiențe traumatizante. Fiecare profesie de acest gen are nevoie de cel puțin recunoașterea meritelor acelor oameni care sacrifică o parte din ei pentru a ajuta sub o forma sau alta, alți oameni. Pe lângă recunoaștere și respect, este nevoie și de descărcare emoțională a traumelor sau suferințelor preluate la nivel inconștient. Unele persoane se descarcă instinctiv, intuitiv, printr-o structură psihică și emoțională solidă, alții prin terapie, prin motivații puternice, etc. Cei care doar înmagazinează inconștient emoții care rănesc în timp, e nevoie să își caute singuri soluții până când vor exista programe și strategii de susținere la nivel național.
Probabil vor fi și persoane care vor aduce în discuție aspectele financiare. Banii nu pot alina oricât de mult ar vrea/prefera sau se mint unii. Banii, pe lângă satisfacerea nevoilor, „ajută ” să fie mascate adevăratele puncte nevralgice.
Dacă după acei ani obligatorii de studiu în domeniu, la care se adaugă alți ani benevoli de studiu și dezvoltare personală, investiție educațională, totul pare simplu și ușor în cadrul ședințelor de evaluare, consiliere psihologică sau psihoterapie, dacă problema celui cu care am lucrat pare dintr-o dată simplă și ușor de rezolvat, atunci știu că îmi fac meseria cu artă. Cu arta de a părea simplu și ușor, cu munca asiduă și pasionată din spatele oricărei opere de arta.
Da, pentru mine, este o artă să poți contribui cu cel puțin o picătură de bine în viata cuiva. Și dacă acea picătură este adăugată cu profesionalism și dedicație față de profesie și de oameni, atunci e o artă pe care mă bucur să o pot manifesta în viața mea și a celor cu care lucrez.
Iar celor care privesc de pe margine și cred că doar „stam de vorba și atât”,  îi contrazic. Este o profesie care combina arta de a munci, de a studia, cu arta transformării personale, a flexibilizarii psihice și emoționale a profesionistului și arta de a reuși să determini prin lucrul cu Omul, o schimbare pozitivă în el.
A face să pară simplă o profesie complexă prin profunzimea și dimensiunea ei, este o artă ce merită apreciată la justa ei valoare fiindcă adaugă valoare vieții și omului.
Asa cum spunea și Leonardo da Vinci:
” Simplicity is the ultimate sophistication”
Psih. Băjan Valentina
19.11.2018

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.