Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Anotimpul despartirilor

Anotimpul despartirilor

20160912_180136Asa cum exista “anotimpul iubirii”, exista si “anotimpul despartirilor”. Vine acel moment in care cel de langa nu mai este ceea ce credeam noi ca este, nu mai vedem intreaga persoana ci doar  parti din ea, partenerul nu ne mai aduce la fel de multa bucurie si stare de bine in suflet. Apar lungi discutii si certuri, stari de incertitudine, nu mai stim ce simtim cu adevarat sau nu ne vine sa credem ca este adevarat ceea ce simtim. De la primele stari de nemultumire, frustrare si alte trairi mai putin frumoase si pana la momentul in care avem curajul sa luam decizia despartirii, pot trece de la cateva luni pana la cativa ani. Pot exista acele stari emotionale enumerate mai sus si situatii mai putin placute dar sa fie depasite si interpretate astfel incat sa se transforme intr-o modalitate de crestere a relatiei. Sau, in pofida lipsei iubirii, sa continuam sa fim in acea relatie desi nu ne implineste nevoia de iubire.

Despartirile dor!

Dor indiferent de timpul petrecut impreuna, de marimea iubirii ce-a fost intre noi, de cat de greu sau usor ne-a fost de-a lungul relatiei. Doare inainte de a se intampla, atunci cand se petrece ruptura oficiala sau dupa. In functie de gradul de implicare, motivele despartirii, daca deja exista o persoana ce-i poate lua locul celei de care ne despartim, suferinta este mai mare sau mai mica.

Daca suntem inca in  relatie, ne mai putem da o sansa. Sa ne oprim putin din acuze si autoinvinuiri si sa reanalizam situatia. Poate ca, de cand ne tot improscam unul pe celalalt, am uitat sa iubim si sa ne iubim. Si poate avem sansa sa descoprim ca mai exista iubire intre noi. Ea are nevoie sa fie vazuta si auzita, sa-i fie data sansa de a exista. Sau, putem descoperi ca dragostea s-a dus si acum ne dorim cu adevarat altceva. Cine poate sti? Doar noi, daca suntem cu adevarat sinceri si curajosi sa privim in noi.

Daca acum suntem in plin proces de despartire, am putea incetini putin ritmul pentru a ne da timp sa tragem adanc aer in piept si sa o facem civilizat, cu respect fata de noi si cei implicati. De ce? Fiindca dupa ce va trece acest tsunami, vom trai cu consecintele comportamentelor  si cuvintelor noastre. Relatia cu fostul sau fosta, va fi in functie de cum reactionam acum. Cu atat mai mult, daca exista si copii implicati in aceasta despartire, va fi nevoie de un dialog civilizat. Ei au nevoie de doi parinti ce pot discuta fara puternice resentimente si care pot colabora pe viitor la cresterea lor.

Daca relatia s-a terminat, ne putem da sansa de a ne trai si plage durerea. Oricat am incerca sa negam, ea exista si are nevoie sa iasa de acolo. Daca ramane in interior, creeaza pesteri in noi in care ne putem pierde de noi insine. Si daca ne ratacim propriul suflet in interiorul nostru, nu-l vom putea aduce la intalnirea cu urmatoarea iubire.

Da, despartirile dor! Putem trai durerea astfel incat sa nu mai lasam loc altor experiente sa intre in viata noastra sau o putem trai ca si o emotie ce ne curata sufletul de vechea iubire si lasa un loc liber si primitor. Important este ce facem cu aceasta durere: o pastram in noi sa ne impiedice sa mai fim noi insine sau o transformam intr-o lectie de viata din care avem ce invata?

In oricare dintre etapele enumerate mai sus ne aflam, daca nu reusim sa ne autosustinem pe acest drum anevoios, putem apela la ajutorul unui prieten/prietena, a cuiva apropiat sufletului nostru si in care avem incredere, la terapie de cuplu (in cazul in care dorim sa ne mai dam o sansa relatiei sau macar sa parcugem mai usor acest proces al despartirii), la consiliere sau psihoterapie (pentru propria sustinere si depasirea a “anotimpului despartirii”).

Da, despartirile dor.

Autor: Psiholog, Psihoterapeut Integrativ Bajan Valentina

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.