Cabinetul nostru va ofera servicii de Psihologie Clinica si Psihoterapie

Ajuta-ti partenerul sa depaseasca o dependenta

Ajuta-ti partenerul sa depaseasca o dependenta

 

                     Ajuta-ti partenerul sa depaseasca o dependenta
Orice fel de dependenta afecteaza emotional, comportamenal cat si psihic persoana ce este dependenta dar si pe cei din jurul ei. Datorita schimbarilor determinate de diversele adictii, viata partenerilor este perturbata si implicit relatia dintre cei doi are de suferit. Daca exista si copii in acea relatie, impactul poate fi si mai mare asupra intregii familii. In functie de gradul si obiectul adictiei (alcool, jocuri de noroc, droguri, mancare, etc) influenta asupra copiilor poate fi mai mica sau mai mare, ajungand pana la a determina dezvoltarea unor tulburari emotionale la varsta adulta.

Orice dependenta poate avea la baza un conflict interior constient sau nu, ce nu a putut fi rezolvat sau depasit. Este important de retinut ca persoana cu cea mai mare putere de schimbare este persoana dependenta si nu cei din jurul ei. Nimeni nu-si poate asuma responsabilitatea eliberarii de dependenta a partenerului sau ci ii poate acorda un sprijin in depasirea acestei perioade. Totul depinde de persoana dependenta, daca isi doreste cu adevarat sa schimbe ceva, daca isi mobilizeaza resursele si factorii de sprijin ce i se acorda si de care se poate folosi.

Cateva modalitati prin care se poate veni in ajutorul partenerului:

Verifica daca constientizeaza faptul ca este o persoana dependenta, ce schimbari negative a determinat in comportamentul si starea ei emotionala si cum se rasfrange asupra cuplului sau familiei voastre.

Identificati  impreuna influenta mediului asupra problemei partenerului, daca are vreo contributie la ceea ce se intampla, cum puteti face astfel incat sa fie scos din acel mediu nociv sau cum puteti limita interactiunea cu el.

Spune-i cum te afecteaza pe tine dependenta manifestata, ceea ce simti, ceea ce ai nevoie pentru a putea fi in acea relatie. Daca sunt si copii in familia voastra, analizati si modul in care ii poate afecta si pe ei.

Comunica-i ca esti dispus sa-i acorzi ajutorul tau daca il doreste.  Incearca sa afli ceea ce gandeste, ce simte si afla daca are nevoie de ceva din partea ta pentru a-l ajuta. De nenumarate ori cei ce devin dependenti au pierdut sau nu au stiut cum sa-si accepte, sa-si comunice sau sa-si impuna nevoile.

Stabileste care sunt limitele tale si care este este momentul din care vei incepe sa iei masuri. Fiecare dintre noi are propriile limite peste care nu poate trece si care il protejeaza. Constientizeaza-le si ai grija de ele astfel incat sa nu fii atras in dependenta distructiva a celuilalt.

Incercati impreuna sa stabiliti un plan ce v-ar putea ajuta sa va refaceti relatia. Daca reconstruiti poduri ce s-au rupt poate la un moment dat intre voi, ar putea fi mai usor in trecerea spre o stare de ajutor reciproc, benefica pentru ambii parteneri. Tratarea partenerului cu mai mult respect, daruindu-i acestuia la fel de mult pe cat primiti poate fi de foarte mare ajutor. Fiecare sa-l pretuiasca si sa-l trateze pe celalalt ca pe un cadou minunat ce i-a fost daruit de viata. Daca partenerii nu simt acest lucru, ar trebui sa-si reevalueze relatia sau modul de a o aborda.

Intreaba-l si sustine-l daca isi doreste ajutor de specialitate. Sunt situatii in care cel ce sufera nu are curajul sau puterea de a cere ajutor de specialitate. Cu siguranta ca aceasta dependenta are niste cauze care au determinat-o. Daca nu reusiti sa gestionati impreuna situatia, solicitarea unui ajutor de specialitate poate fi inca o solutie ce merita incercata in solutionarea problemei. Terapia poate da rezultate extraordinare daca terapeutul si clientul actioneaza ca o echipa.

In functie de gravitatea dependentei cat si de substanta sau obiectul dependentei, se apeleaza la medicul de familie, psihiatru, psiholog, psihoterapeut ce pot constitui o echipa in coordonarea acestei probleme.

O dependenta poate fi ea o tulburare in sine dar poate fi si o comorbiditate a unei alte tulburari. Este foarte important de delimitat aceste diferente de catre o persoana competenta.  Dependenta poate fi  manifestarea unei depresii severe, a unei traume traite, a unui abuz sau alte situatii dificile de viata ce nu au fost  depasite la momentul trairii lor. Cateva exemple de tulburari ce sunt frecvent asociate cu dependenta: depresia, tulburarea bipolara, comportamentele suicidare, stresul post-traumatic, diverse fobii, tulburari de personalitate (antisociala, borderline, narcisista), durerea cronica, etc.

La baza unor probleme legate de diferite dependente, inclusiv de droguri, se pot afla dificultatile legate de trairea si exprimarea emotiilor. O persoana vulnerabila emotional se poate folosi de dependenta sa pentru a-si controla emotiile dar si adictia in sine poate mari gradul de vulnerabilitate emotionala. Unele persoane dependente au dificultati legate de disfunctiile emotionale, adica, pot reactiona exagerat sau insuficient la anumite emotii.

Mai multe emotii au un rol in problemele legate de diverse dependente. Dintre acestea amintim: mania, suferinta, tristetea, rusinea, vinovatia, regretul,ruminatia, plictiseala, fericirea.

Depasirea unei stari de adictie nu este un lucru usor dar nici imposibil. Interventiile asupra mediului, comportamentului, cognitiilor, si/sau emotiilor poate reprezenta o modalitate de ajutorare a unei persoane ce se confrunta cu astfel de probleme.

Cu multa rabdare, vointa, motivatie, munca si sprijin se poate reveni la o viata care sa nu va raneasca dar nici sa nu raneasca pe cei dragi.

Autor: psiholog  Bajan Valentina

Nota:Mare parte din acest articol a fost publicat si in editia on-line a revistei Psychologies.

Foto: shutterstock.com

Author Info

Bajan Valentina

No Comments

Comments are closed.